20.03.2022

Primer dobre prakse TECES: Kompetenčni center za razvoj kadrov v elektroindustriji (KOC EEI 4.0)

Kompetenčni center za razvoj kadrov v elektroindustriji (KOC EEI 4.0) je predstavljal vsebinsko prelomnico sodelovanja partnerjev pod okriljem TECES. Prvič smo aktivno posegli na problematiko razvoja kadrov in upravljanja človeških v elektroindustriji, katero smo prej podpirali preko tehnoloških projektov. Prav pridobljene izkušnje iz vodenja razvojno raziskovalnih projektov so nam omogočile vpogled za pripravo vsebine programa dela KOC EEI 4.0.

TECES je izjemno ponosen vlogo v izvedbi KOC EEI 4.0, ki je usposabljal 5 ključnih panožnih profilov, ki sodelujejo v celotnem življenjskem ciklu izdelka; proizvodni delavec, razvojni strokovnjak, prodajni strokovnjak, produktni vodja, vodja (oddelka-linijski). 

KOC EEI4.0 v skupni vrednosti 568.000 € se je izvajal od 2017 do 2018 s finančno podporo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Javnega štipendijskega, razvojnega in preživninskega sklada Republike Slovenije in Evropskega socialnega sklada.

O KOC EEI4.0

Kompetenčni center za razvoj kadrov v elektroindustriji (KOC EEI 4.0) je združeval podjetja iz panoge C27 Proizvodnja elektro naprav in z njo povezane C26 Proizvodnja računalnikov, elektronskih in optičnih izdelkov.

Namen partnerjev centra je bil izboljšati panožne kompetence, produktivnost, ustvarjalnost in inovativnost zaposlenih ter krepiti konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

KOC EEI 4.0 je sestavljal konzorcij 19 partnerjev, TECES je nastopal kot prijavitelj in nosilni partner, PRIZMA, Fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti je bila kadrovski partner.

Ostali panožni partnerji so bili BSH Hišni aparati d.o.o., Domel d.d., ETI Elektroelement d.d., Gorenje d.d., Iskra d.d., Kolektor Group d.d., Kolektor Sikom d.o.o., Kolektor KFH d.o.o., Kolektor Ascom d.o.o, Kolektor Micro-Motor d.o.o., Bartec Varnost d.o.o., ELPRO Križnič d.o.o., Elvez d.o.o., STRIP'S d.o.o., TEM Čatež d.o.o., ELPRO Lepenik & Co. d.o.o., Piktronik d.o.o., GZS – Gospodarska zbornica Slovenije.

KOC EEI 4.0 je izvajal usposabljanja zaposlenih na področju krepitve in razvoja digitalnih kompetenc, kompetenc povezanih z obvladovanjem sprememb in prilagajanjem, kreativnostjo in inoviranjem, reševanjem kompleksnih problem ter kompetenc učinkovitega sodelovanja in razvoj kompetenc, tehnologij in novih konceptov izdelkov in storitev.

Program KOC EEI 4.0 je usposabljal 5 ključnih panožnih profilov, ki sodelujejo v celotnem življenjskem ciklu izdelka:

 • Proizvodni delavec, profil navkljub avtomatizaciji ne bo izginil, nastajajo nove in nove zahteve ob prilagoditvah proizvodnih procesov v smeri višjih in zahtevnejših znanj, razvijanj kompetenc večopravilnosti, samoiniciativnosti predlogov in izboljšav iz narave dela.
 • Razvojni strokovnjak, profil na v področjih razvoja, kjer potekajo postopki razvoja, raziskav in inovacij. Razvijajo nove izdelke in izboljšujejo delovanje obstoječih. Sodeluje pri razvoju izdelkov, sistemov in prototipov, so razvijalci zahtevne programske ali strojne opreme, pripravljajo razvojne in funkcionalne specifikacije za elektro in strojne rešitve, so izvajalci testiranj produktov in rešitev, meritev in kalibracij.
 • Prodajni strokovnjak, profil vključuje tako nabavnike v oskrbni verigi kot tudi samostojne prodajne profile, ki opravljajo; naročanje in nabavo blaga, povpraševanja, zbiranja ponudb, iskanje, ocenjevanje, izbor dobaviteljev, samostojno vodijo pogajanja o ceni, skrbijo za obstoječe kupce, pridobivanje novih trgov, informacij o trendih na trgu, nudijo tehnično podporo kupcem, spremljajo prodajne aktivnosti, izvajajo koordinacijo dela in sodelujejo s podpornimi oddelki v podjetju.
 • Produktni vodja, predlog za nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK), skrbijo za razvoj in razvijanje ter predstavljanje strategije produkta/ov, opravljajo analize trga in konkurenčnih proizvodov, nastopajo na trgu in imajo stike s kupci, povezano sodelujejo z razvojnimi oddelki, predlagajo spremembe (nove variante produktov), odgovorni za donosnost in rast produktov.
 • Vodja (oddelka-linijski), profili linijskih vodij so vezani na upravljanje sodelavcev navzdol in sprejemanje navodil in odgovornosti navzgor od nadrejenih. To so po vsebini dela vodje oddelka, skupinovodja, vodje tima, operativni vodje.

Ključni rezultati delovanja KOC EEI 4.0 so bili izvedba 280 usposabljanj zaposlenih, 2.985 vključitev v usposabljanja, 1 pripravljen model kompetenc, 1 podan predlog za nacionalno poklicno kvalifikacijo (NPK) – produktni vodja.

KOC EEI4.0 v skupni vrednosti 568.000 € se je izvajal od 2017 do 2018 s finančno podporo Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Javnega štipendijskega, razvojnega in preživninskega sklada Republike Slovenije in Evropskega socialnega sklada.

Vloga TECES v projektu KOC EEI 4.0

TECES je svojo vlogo pobudnika, nosilca in koordinatorja strateških razvojnih partnerstev upravičil tudi v izredno uspešnem KOC EEI 4.0.

S svojimi izkušnjami smo pripravili vsebino projekta, vzpostavili partnerstvo 20 organizacij, uspešno koordinirali prijavo projekta na javni razpis. Po odobritvi sofinanciranja smo  nadaljevali kot nosilni partner ter nudili administrativno in vsebinsko koordinacijo projektnih partnerjev v izvajanju, spremljanju napredka ter doseganja zastavljenih ciljev.

Pridobljene izkušnje so za TECES pomenile širitev delovanja tudi na področje kadrov in upravljanja s človeškimi viri.


Potrebujete podporo TECES?

Imate idejo projekta
s področja zelenih tehnologij, energetsko učinkovitih naprav, sistemov in rešitev, okolju in uporabniku prijaznih ter povezljivih pametnih stavb, energetske oskrbe pametnih mest, proizvodnje in pretvorbe energije, njene distribucije, shranjevanja, rabe in celostnega upravljanja?

Iščete potencialne partnerje ali
vire možnega dodatnega sofinanciranja projekta,
pa ne veste kako ?

Ali preprosto nimate časa in
ne želite obremenjevati vaših kadrov z zamudnimi koordinacijskimi aktivnostmi večjega števila partnerjev?

Potem smo pravi za vas.
Pokličite nas. Z veseljem bomo skupaj pregledali možnosti podpore TECES.

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .:. T: +386 2 333 13 50


PRIDRUŽITE SE NAM.

Ali vas zanima več o možnostih pristopa v TECES in vključevanja v aktivnosti partnerstev in projektov pod okriljem TECES?

Pokličite nas. Z veseljem vam bomo predstavili možnosti sodelovanja s TECES glede na vaše interese.

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .:. T: +386 2 333 13 50

postanite clan t s

Načrtovani dogodki

Trenutno ne prirejamo dogodkov.
 • »Na področju komponent smo igralci na globalnem merilu – z motorji, s komponentami za električne stroje in močnostnimi pretvorniki, se znamo umestiti v praktično čisto vse globalne vrednostne verige. Smo igralci pri velikih globalnih znamkah. Partnerji Preberite več
  mag. Matjaž Čemažar Predsednik uprave Domel Holding d.d. in predsednik Sveta zavoda TECES, član Upravnega odbora SRIP PSiDL
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
Na spletni strani TECES uporabljamo piškotke z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje ter za uporabniške nastavitve strani. Prosim sprejmite piškotke.