15.03.2024

[POZIV-INTERES] Sodelovanje v mednarodnem projektu »Energijsko pozitivne in nič emisijske hitro premestljive stavbe (E+ZERO)«

Poziv je namenjen slovenskim podjetjem in raziskovalnim organizacijam z raziskovalno-razvojnimi, tehnološkimi in/ali proizvodnimi zmogljivostmi ter kompetencami, ki bi želela sodelovati v okviru prvega mednarodnega razvojnega Cat B projekta »Energijsko pozitivne in nič emisijske hitro premestljive stavbe (E+ZERO)« (ang. Energy positive and zero emission rapidly deployable buildings (E+ZERO).

E+ZERO je pilotni Cat B projekt v okviru aktivnosti Energy and Environment CapTech znotraj Evropske obrambne agencije (EDA), kjer TECES in Ministrstvo za obrambo RS (MORS) pod okriljem Slovenskega partnerstva za energijo in okolje na obrambnem področju (SiEnE) prevzemata mednarodno vodilno koordinacijsko vlogo. Projekt je trenutno v fazi priprave mednarodnega konzorcija.

Cilj razvoja projekta E+ZERO so produkti za uporabo tako v civilne kot tudi obrambne namene z velikimi možnostmi uporabe tudi v drugih projektih in partnerstvih pod okriljem TECES.

Projekt E+ZERO se vsebinsko navezuje na mednarodni projekt »INDY, Energy Independent and Efficient Deployable Military Camps«, na nacionalni strateški program »Razvoja pametnih energetsko učinkovitih in samozadostnih premestljivih baz za civilno in obrambno rabo« (PamPIK 2) in tudi na fokusna področja delovanja partnerstva SRIP Pametne stavbe in dom. V vseh je TECES nosilec ali eden izmed ključnih koordinatorjev aktivnosti.

Zainteresirane partnerje vabimo, da oddate interes sodelovanja v projektu E+ZERO ali podobnih projektih z izpolnitvijo vprašalnika in predlogi inovativnih tehnologij/rešitev (https://go.teces.si/njj), ki bi jih želeli vključiti v projekt.

Prvi rok za oddajo interesa je potekel 9. aprila 2024. Odprt je drugi rok za oddajo interesa, ki se zaključi ob izboru najbolj primernih tehnologij.


Z namenom razjasnitve morebitnih nejasnosti pri vpisovanju interesa sodelovanja organiziramo spletni dogodek TECES SYeNERGY za podrobno predstavitev poziva E+ZERO in načrtovanih nadaljnjih aktivnosti. Dogodek bo v sredo, 27. marca 2024 s pričetkom ob 14. uri.

Vsebina poziva, Izhodišča in strateški pomen projekta

O projektu E+ZERO: razvoj energijsko pozitivnih in nič emisijskih hitro postavljivih in premestljivih stavb za pametne energetsko učinkovite in neodvisne začasne baze. Ideja je zagotoviti objekte/stavbe v bazi na višji kakovostni ravni kot so trenutne rešitve.

Projekt E+ZERO se primarno osredotoča na razvoj novih tehnologij in rešitev za večanje energetske učinkovitosti in energijske samozadostnosti premestljivih hitro postavljivih stavb. Te predstavljajo pomemben gradnik mednarodnega strateškega projekta za pripravo strategije razvoja pametnih energetsko učinkovitih in samozadostnih premestljivih baz prihodnosti do leta 2050, ki poteka v mednarodnem projektu »INDY, Energy Independent and Efficient Deployable Military Camps«. TECES in MORS sta prav tako nosilca prvega strateškega EU projekta, financiranega iz Evropskega obrambnega sklada (EDF).

Projekt E+ZERO se poleg mednarodnih aktivnosti navezuje tudi na nacionalni strateški program »Razvoja pametnih energetsko učinkovitih in samozadostnih premestljivih baz za civilno in vojaško rabo« z uradnim nazivom »Razvoj pametnih premestljivih infrastrukturnih kapacitet na podlagi študije izvedljivosti (PamPIK 2)«. Predvsem na dveh izmed osmih identificiranih razvojnih misijah PamPIK; »Skoraj nič energijske in trajnostne premestljive pametne stavbe« in »Notranje okolje stavbe«. Projekt PamPIK2 bo pričel z izvajanjem v aprilu 2024. V primeru interesa sodelovanja v krovnem projektu PamPIK 2, lahko izrazite svoj interes sodelovanja [ TUKAJ ].

Projekt E+ZERO naslavlja tudi fokusna področja delovanja partnerstva SRIP Pametne stavbe in dom (SRIP PSiDL), kot so »Gradnja stavb«, »Elementi interierja«, »Oskrba in upravljanje stavb ter povezljivost s sosesko« in »Pametne skoraj nič energijske (sNES) stavbe«. Partnerstvo SRIP PSiDL dobiva nov zagon z odobritvijo financiranja delovanja v letih 2024 – 2026. TECES je eden izmed nosilcev SRIP Pametne stavbe in dom, zato bo projekt potekal tudi v sodelovanju s SRIP PSiDL.

Zainteresirane partnerje vabimo k identificiranju in podajanju predlogov tehnologij, ki bodo v končnih rešitvah pozitivno vplivale na zmogljivosti končnega objekta ter ciljem projekta. Predlagane tehnologije bodo podrobneje ocenjene v 1. fazi projekta E+ZERO, določene z največjimi doprinosi pa tudi predlagane za razvoj, testiranje in demonstracijo v 2. fazi projekta.

Podrobnosti o pozivu v priloženem dokumentu.

Rok za oddajo interesa sodelovanja in vpis v bazo zainteresiranih partnerjev

Prvi rok za oddajo interesa je potekel 9. aprila 2024. Odprt je drugi rok za oddajo interesa, ki se zaključi ob izboru najbolj primernih tehnologij.

Zainteresirane subjekte bomo po roku v kratkem obvestili o nadaljnjih korakih, ki jih bomo izvedli za vzpostavitev ustreznega in kompetentnega konzorcija.

SYeNERGY spletni dogodek za predstavitev poziva E+ZERO

Z namenom podrobne predstavitve in razjasnitve morebitnih nejasnosti pri vpisovanju interesa organiziramo spletni TECES SYeNERGY dogodek s predstavitvijo poziva in načrtovanih nadaljnjih aktivnosti.

Dogodek bo v sredo, 27. marca 2024 s pričetkom ob 14. uri.

Prijava na dogodek je obvezna.

Vsi prijavljeni udeleženci bodo prejeli povezavo do spletnega dogodka vsaj en dan pred pričetkom dogodka.

PRIJAVI SE na DOGODEK

Rok za prijavo na dogodek je torek, 26. marec 2024 do 12. ure.

Dodatne informacije

Kontaktirajte nas. Z veseljem bomo skupaj pregledali možnosti podpore TECES.

Aleksander MAJERIČ .:. E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .:. T: +386 2 333 13 54 


PRIDRUŽITE SE NAM.

Ali vas zanima več o možnostih pristopa v TECES in vključevanja v aktivnosti partnerstev in projektov pod okriljem TECES?

Pokličite nas. Z veseljem vam bomo predstavili možnosti sodelovanja s TECES glede na vaše interese.

E: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Potrebujete Javascript za pogled. .:. T: +386 2 333 13 50

postanite clan t s

Načrtovani dogodki

Trenutno ne prirejamo dogodkov.
 • »Na področju komponent smo igralci na globalnem merilu – z motorji, s komponentami za električne stroje in močnostnimi pretvorniki, se znamo umestiti v praktično čisto vse globalne vrednostne verige. Smo igralci pri velikih globalnih znamkah. Partnerji Preberite več
  mag. Matjaž Čemažar Predsednik uprave Domel Holding d.d. in predsednik Sveta zavoda TECES, član Upravnega odbora SRIP PSiDL
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 6
 • 7
 • 8
 • 9
 • 10
 • 11
 • 12
 • 13
 • 14
 • 15
 • 16
 • 17
 • 18
 • 19
Na spletni strani TECES uporabljamo piškotke z namenom izboljšanja uporabniške izkušnje ter za uporabniške nastavitve strani. Prosim sprejmite piškotke.